Welk rijbewijs voor jou?

Ben je 17 jaar?

Motorrijden vanaf 17 jaar (Categorie A1):

Nadat je voor de theorie geslaagd bent (dat kan al vanaf je 17e!) òf als je het autorijbewijs hebt (dat kan via het 2toDrive traject), kun je direct beginnen met lessen.

Op een KTM 15 Duke met ABS kun je gaan genieten van het motorrijden. Een best snelle, ‘daar kun je mee voor de dag komen’ motorfiets! Deze motor heeft een vermogen van 11kW. Examen doe je zodra je 18 jaar bent. Nadat je hierop het examen A1 hebt gehaald, zul je 2 jaar moeten wachten/rijden voordat je weer examen kunt doen voor de categorie A2. Dan echter alléén Verkeersdeelneming. Je mag voor deze categorie A2 dan wel al les nemen.

Ben je 18 jaar?

Nadat je voor de theorie geslaagd bent òf als je het autorijbewijs hebt, kun je direct beginnen met lessen.

Op een KTM 15 Duke met ABS kun je gaan genieten van het motorrijden. Een best snelle, ‘daar kun je mee voor de dag komen’ motorfiets! Deze motor heeft een vermogen van 11kW. Nadat je hierop het examen A1 hebt gehaald, zul je 2 jaar moeten wachten/rijden voordat je weer examen kunt doen voor de categorie A2. Dan echter alléén Verkeersdeelneming. Je mag voor deze categorie A2 dan wel al les nemen.

Het kan echter zijn dat je graag meteen ná je 20e verjaardag tòch graag je A2 rijbewijs wilt halen. Dat kan, maar dan zul je ook het examen Voertuigbeheersing nog eens moeten afleggen. De keus is aan jou.

Ben je 19 jaar?

Nadat je voor de theorie geslaagd bent òf als je het autorijbewijs hebt, kun je direct beginnen met lessen.

Op een KTM 15 Duke met ABS of een kun je gaan genieten van het motorrijden. Een best snelle, ‘daar kun je mee voor de dag komen’ motorfiets! Deze motor heeft een vermogen van 11kW. Nadat je hierop het examen A1 hebt gehaald, zul je 2 jaar moeten wachten/rijden voordat je weer examen kunt doen voor de categorie A2. Dan echter alléén Verkeersdeelneming. Je mag wel al beginnen met lessen voor deze categorie.

Het kan echter zijn dat je graag meteen ná je 20e verjaardag tòch graag je A2 rijbewijs wilt halen. Dat kan, maar dan zul je ook het examen Voertuigbeheersing nog eens moeten afleggen. De keus is aan jou, maar deze keus zal niet zo lastig zijn waarschijnlijk..

Ben je 20 jaar?

Nadat je voor de theorie geslaagd bent òf als je het autorijbewijs hebt, kun je direct beginnen met lessen.

Je kunt direct rijden op de YAMAHA XJ6 ABS met handvatverwarming of de HONDA CBF650 ABS met handvatverwarming voor de categorie A2. Je doet het examen Voertuigbeheersing en Verkeersdeelneming. Na 2 jaar kun je het examen voor de zware categorie A afleggen.  Alleen Verkeersdeelneming dan..

Ben je 21 of 22  jaar?

Nadat je voor de theorie geslaagd bent òf als je het autorijbewijs hebt, kun je direct beginnen met lessen.

Je kunt direct rijden op de YAMAHA XJ6 ABS met handvatverwarming  of de HONDA CBF650 ABS met handvatverwarming voor de categorie A. Je doet het examen Voertuigbeheersing en Verkeersdeelneming. Je krijgt dan 'code 80' op je rijbewijs. Met dat rijbewijs mag je twee jaar rijden op een motorfiets met maximaal 35 kW. Na 2 jaar ben je vrij om op 'vol vermogen' motorfietsen te rijden. Mocht je inmiddels 24 geworden zijn, mag je vanaf dan op een 'zware' motorrijden.

Ben je 23 jaar?

Nadat je voor de theorie geslaagd bent òf als je het autorijbewijs hebt, kun je direct beginnen met lessen.

Je kunt direct rijden op de YAMAHA XJ6 ABS met handvatverwarming of de HONDA CBF650 ABS met handvatverwarming voor de categorie A. Zodra je er klaar voor bent, rij je direct af voor de beide examens. Dan mag je tot je 24e verjaardag op een max 35 kW motor rijden. Daarna op alles.

Ben je 24 of ouder?

Nadat je voor de theorie geslaagd bent òf als je het autorijbewijs hebt, kun je direct beginnen met lessen voor de categorie A. Dit is het rijbewijs zonder beperkingen.

Je rijdt op een YAMAHA XJ6 ABS met handvatverwarming of de HONDA CBF650 ABS met handvatverwarming. Nadat je het examen AVB (Voertuigbeheersing) en het examen AVD (Verkeersdeelneming) succesvol hebt afgelegd, mag je op elke motorfiets rijden die je maar wilt.

Categorie A1

Geldt voor motorfietsen met een maximaal vermogen van 11 kW

Categorie A2

Geldt voor motorfietsen met een maximaal vermogen van 35 kW

Categorie A

Geldt voor alle motorfietsen.

Slagingspercentage verkeersdeelname in 2024 (53 examens)
 92% 

Slagingspercentage verkeersdeelname in 2023 (109 examens)
 95% 

Kijk voor het hoge slagingspercentage bij MotoJon op de CBR site.

Jan is de laatst geslaagde rijder bij MotoJon. Gefeliciteerd!
Jan uit Vreeland is geslaagd bij MotoJon Motorrijschool

Volg MotoJon op Facebook en Instagram.